Singapore: Congratulation Mediacorp on winning the Platinum Award in the BCA Awards!

15011694_0

Singapore — For most people, “thinking green” involves taking small steps to sustainable living, by turning off taps and switching off lights when they’re not in use, for example. For architects, this idea still holds true but it involves thinking on a much larger scale.

That alone is difficult enough, but when the project involves a building that’s in use 24/7, the challenge grows exponentially. Sustainability is still a key concern, but the issues are upsized considerably.

It’s a challenge MediaCorp took very seriously when it commissioned its new campus at Mediapolis, which is set to be completed in 2015.

The firm’s efforts and those of its consultants were recognised by the Building and Construction Authority (BCA), which recently awarded MediaCorp’s new campus at Mediapolis with the BCA Platinum Green Mark, the scheme’s highest award.

24/7

One of the most significant challenges the project team faced was trying to reconcile the need to conduct round-the-clock operations and reduce energy consumption.

Staying on top of production schedules and breaking global news makes for a campus that is always in use. It’s a constant hive of activity at all times of the day, with very different design and power requirements from a typical commercial building.

So meeting the BCA’s Green Mark Platinum criterion wasn’t simply a case of investing in green technology, but investing in the right type of green technology.

The focus on lighting, regenerative drives for the lifts and an efficient air-conditioning system will help reduce the building’s carbon footprint significantly, and were instrumental in the campus attaining Green Mark certification.

Green tech

Lighting is expected to be one of the main sources of energy consumption at the new building, with special attention paid to task lighting on all office levels. Photocells with dimmers will be installed to reduce energy consumption.

All the lifts in the building will be equipped with regenerative drives which help convert each lift’s braking energy into electricity. Motorsports fans may already have heard of such technology.

Said Mr Yong Siew Onn, Assistant Vice-President, Parsons Brinckerhoff, one of the project’s consultants: “The principle behind this technology is similar to that of the Kinetic Energy Recovery System in Formula 1 cars.

“It’s basically a system that recovers energy from the braking force of the lift and converts this into electrical energy. This is then fed back into the grid system.”

The new campus will also use a district cooling system, which will help achieve significant energy savings.

This system is essentially a centralised cooling plant at Mediapolis that will produce and deliver chilled water to cater to the cooling needs of the entire campus.

The payoff for thinking big on sustainability is huge. It’s estimated that annual energy savings will be enough to power about 1,200 five-room flats annually. Reduction in CO2 emissions add up to about 3,090 tonnes per year. Annual water savings are expected to be equivalent to the volume of three Olympic-sized swimming pools.

Foundation for success

One of the main reasons behind the partnership’s success was establishing a strong working relationship from the start, which made it easier to optimise the building’s design.

Mr Lee Boon Woei, Associate Director (Environmentally Sustainable Design), DP Architects, said: “We tried at the start of the project to understand operational needs. We looked for opportunities to incorporate energy-efficient devices into the system.

“The involvement of the end user right at the start of the project was very important. We were able to tailor our design to suit MediaCorp’s operational needs.”

Uniquely MediaCorp

Sustainability was an important goal, but the project team was also mindful of the fact that it had to be a space for people to work in and one where they’d be spending a significant portion of their day.

Mr Tan Jiann Woei, Associate Director, DP Architects, said: “We wanted to design a building that people actually want to come to work in and enjoy working there.”

Its reflective facade wasn’t just meant to be eye-catching, it was also intended to represent the nature of the media business.

Said Mr Tan: “The reflections on the facade are constantly changing — even the sky, the movement of the clouds changes. What we wanted to achieve here is show that media is always dynamic, always moving and you just have to keep pace with it. Produced by the TODAY Special Projects Team

Source : TODAY

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read previous post:
logo_carrier_jpg
Carrier Convened Thought Leaders to Spur Green Buildings in Singapore and Thailand

As Southeast Asia's building industry strives to meet the needs of its growing urban population, building owners are turning to...

Close